April 2017: Trump och investerare

Vad betyder president Donald Trump för investerare på lång sikt?

Futurum salen i Hanken var fullsatt (extra stolar till) när Nils Hast, seniorportföljförvaltare på ODIN Fonder, diskuterade valet av Donald Trump till USA:s president och vilka långsiktiga följder presidentens agerande kan ha på finansmarknaden.

Nils följde med presidentvalet på plats i Washington, och beskrev valresultatet som ofattbart för både demokrater och republikaner. Talen och presentationerna som hade förberetts måste skrivas om inför följande dags möten, vilket visar på att valresultatet trots allt var en överraskning både för demokrater och republikaner. The Economist beskriver presidentsituationen i början av april på följande sätt:

Trots att The Economist ger en ganska kritisk beskrivning av Trump som president är oddsen låga att han kommer att avgå eller kommer att avsättas. Nils nämnde en kritisk faktor som bör följas med och det är förstås relationerna till Ryssland. Om dessa expanderar kan det förstås föreligga en lite risk att han måste avgå.

Den ekonomiska situationen är bra i USA. Den är t.ex. positivare än för 1 år sedan och aktiemarknaden är stark. Följaktligen har valresultatet egentligen ingen inverkan på den ekonomiska situationen och det krävs mycket dålig politik för att ändra på den ekonomiska utvecklingen. Det är värt att notera att domstolen redan har satt stopp för Trumps agerande, vilket tyder på ett fungerande system.

Under sin presentation tog Nils upp till diskussion följande:

  • America First
  • immigrationen
  • skattereformen
  • infrastrukturprojekt
  • en ny sjukvårdsreform
  • handelspolitiken och
  • avregleringen på finansmarknaden.

Frågan som närmast kan ställas är; Vilken är Trumps politik och vilken är republikanernas politik i dessa ämnen.

Medlemmarna fortsatte den livliga diskussionen med Nils under den traditionsenliga vinbuffén. I medlemsmötet deltog 72 personer.

Nils presentation: